Over

Michaël Bloos (1988, Utrecht) is een in Amsterdam gevestigde internationaal opererende acteur en regisseur. Hij studeerde in 2012 af aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. En werd in 2021 ‘Master of the Arts’ Directing & artistic research aan de Toneelacademie Maastricht. Hij is een professioneel creator die uiteenlopende artistieke producties vormgeeft. 

Volgens TROUW stonden zijn voorstellingen in de top 3 beste voorstellingen van 2021.

Michaël is gefascineerd door de verschillende constructen van de werkelijkheid die wij als mensheid hebben opgeworpen. Hij duikt graag diep in een onderwerp, probeert onze tijd en generatie te vangen, momentum te creëren en deelt dan zijn inzichten en de uitkomsten van zijn onderzoek in film, theater, performances, podcasts en installatiewerk. 

Hij doet dit niet alleen maar altijd in samenwerking met andere kunstenaars en niet zelden internationaal in projecten van Iran tot Zuid-Korea, van Australië tot Saudi-Arabië, van Zweden tot Mexico. 

Momenteel is hij de artistieke leider van het Universum van de Waanzin. In samenwerking met kunstinstellingen, musea, theaters en film- en podcastproducenten en andere kunstenaars, wetenschappers en denkers onderzoekt hij de ‘Zin van de waan.’  

Daarnaast is hij kernlid van Stichting Nieuwe Helden.

Spelen | Hij speelde onder meer in regie van Paul Koek bij de Veenfabriek met ao Reinout Bussemaker en Joep van der Geest . Met Lucas de Man bij Nieuwe Helden. Speelde verder samen met oa Helmert Woudenberg bij Frans Strijaards in Bouwmeester Solness; met Discordia en t Barre Land bij de Veere.

Maken/Regisseren | In 2020 maakte hij de geroemde voorstelling Istanbul Bericht van de andere kant. Volgens TROUW in de top 3 beste voorstellingen van dat jaar en Michaël de beste Nieuwkomer van dat jaar. In 2021 maakte hij de imersieve installatie Echo’s van Istanbul voor Museum Dr Guislain. In 2022 maakte hij Poetic Licence.
ook regisseerde hij de korte film en in de prijzen gevallen ‘Op stal‘.

Film | Speelde onlangs in Droom van de Jeugd. Met ‘Een dag in het jaar’ initieerde hij samen met Margot Schaap, Anne Gering en Vera Ketelaars zijn eerste lange speelfilm waar hij ook een van de hoofdpersonages vertolkt. In 2015 kwam de film uit, draaide ondermeer op het RFF, NFF en in Zuidkorea. En won daarnaast de zowel de Special Newcomer Award als de FIPRESCI Prize op het Manheimfilmfest in Duitsland.

Presenteren | Hij presenteerde meerder malen de Kunstbende Utrecht en de landelijke finale op het Westergas terrein in Amsterdam. Ook presenteerde hij de uitreiking van de Kinderpostzegel actie in het Ketelhuis te Amsterdam.

Leidinggeven | Michaël is artistiek leider van Universum van de Waanzin. Coördinator voor Stichting Buitenkunst waar hij leiding geeft aan 40 professionele kunstenaars en meer dan 600 deelnemers.

Commissies | Hij neemt deel aan de commissie van de belangenvereniging voor acteurs ACT, is voorzitter van Broodfonds, is lid van het Kernteam van Nieuwe Helden en zat meermalen in de jury van de Kunstbende.

Docent/Begeleider | Sinds 2011 is Michaël Bloos als docent/regisseur werkzaam bij Stichting Buitenkunst. Hij is gast docent op I-arts Maastricht, MBOTheater Rotterdam. Daarnaast begeleid hij jonge aankomende talenten, als Michelle Samba bij hun projecten.

%d bloggers liken dit:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star