Over

Michaël Bloos (1988, Utrecht) is een in Amsterdam gevestigde internationaal opererende acteur en regisseur. Hij studeerde in 2012 af aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. En volgt vanaf 2018 een Master of the Arts Directing & artistic research aan de Toneelacademie Maastricht. Los van zijn werk als acteur, heeft Michaël zich ontwikkelt tot ‘creator.’ Als professioneel creator ontwikkelt hij uiteenlopende artistieke producties. 

Hij is gefascineerd door de verschillende constructen van de werkelijkheid die wij als mensheid hebben opgeworpen. Hij duikt graag diep in een onderwerp, probeert onze tijd en generatie te vangen, momentum te creëren en deelt dan zijn inzichten en de uitkomsten van zijn onderzoek in film, theater, performances, podcasts en installatiewerk. 

Hij doet dit niet alleen maar altijd in samenwerking met andere kunstenaars en niet zelden internationaal in projecten van Iran tot Zuid-Korea, van Australië tot Saudi-Arabië, van Zweden tot Mexico. 

Momenteel is hij de artistieke leider van het Universum van de Waanzin. In samenwerking met kunstinstellingen, musea, theaters en film- en podcastproducenten en andere kunstenaars, wetenschappers en denkers onderzoekt hij de ‘Zin van de waan.’  

Spelen | Hij speelde onder meer in regie van Paul Koek bij de Veenfabriek met ao Reinout Bussemaker en Joep van der Geest . Met Lucas de Man bij Nieuwe Helden. Speelde verder samen met oa Helmert Woudenberg bij Frans Strijaards in Bouwmeester Solness; met Discordia en t Barre Land bij de Veere.

Maken | In 2014 maakte hij samen met Mirjam Koen de voorstelling ‘Cocteau‘ en regisseerde hij het in de prijzen gevallen ‘Op stal‘.   In 2013 richte hij samen met Eva Meijering Meijering&Bloos op waarin ze onder meer onder de vlag van het Compagnietheater hun eerste voorstelling TECHNOKRETS maakten,  die zeer positief door de pers werd ontvangen, richtte hij in zijn afstudeer jaar OPKOMERS op.

Film | Met ‘Een dag in het jaar’ initieerde hij samen met Margot Schaap, Anne Gering en Vera Ketelaars zijn eerste lange speelfilm waar hij ook een van de hoofdpersonages vertolkt. In 2015 kwam de film uit, draaide ondermeer op het RFF, NFF en in Zuidkorea. En won daarnaast de zowel de Special Newcomer Award als de FIPRESCI Prize op het Manheimfilmfest in Duitsland.

Presenteren | Van 2007 tot 2011 presenteert hij meerder malen de Kunstbende Utrecht en de landelijke finale 2011 op het Westergas terrein in Amsterdam. Ook presenteerde hij de uitreiking van de Kinderpostzegel actie 2012 in het Ketelhuis te Amsterdam.

Leidinggeven | Michaël is coördinator voor Stichting Buitenkunst waar hij leiding geeft aan 30 professionele kunstenaars en meer dan 500 deelnemers. Hij was projectleider DUIF voor Stichting Nieuwe Helden, voor het openingsbeeld op Festival De Basis voor de  Vrede van Utrecht.

Commissies | Hij neemt deel aan de commissie van de belangenvereniging voor acteurs ACT, is verbonden aan Nieuwe Helden en zat meermalen in de jury van de Kunstbende.

Docent | Sinds 2011 is Michaël Bloos als docent/regisseur werkzaam bij Stichting Buitenkunst. Waar hij jongeren en volwassenen regisseert en les geeft. Hij is gast docent op I-arts Maastricht.

%d bloggers liken dit:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star