Concept & Spel: Een dag in ’t Jaar

Featured image

Twee prijzen

voor Een dag in ’t jaar op International Filmfestival Mannheim-Heidelberg. Zowel de Special Newcomer Award als de FIPRESCI Prize.

“For its highly personal view on love and friendship between young people with fundamentally different concepts of life and relationship and for its exceptional visual and narrative style and its subtle sense of poetry that is linked with a philosophical reflection on moving in time and space – in search of constancy and continuity.”

RECENSIES

Trouw: “Drie twintigers struinen een nacht lang door Amsterdam. Veel meer is het speelfilmdebuut van Margot Schaap niet, en toch weet ze er van alles van te maken: een film over liefde, vriendschap, verlies en het verglijden van de tijd.”

Cinema.nl: “(…) het lijkt of in één dag een jaar verstrijkt. Dat is wondermooi gelukt: naadloos schuift nieuwjaarsdag over in Koningsdag, in zomer. (…) Kermis op de Dam vloeit over in Halloween en kerst, terwijl de drie vrienden dezelfden lijken te blijven. Dat geeft de film een magische kracht, geholpen door de sterke straatobservaties van Schaap en haar cameraman Casper Brink. Een slordig getrokken lijntje op een muur, bruggen en bomen – ze veranderen door hun lens in symbolen voor verbondenheid en tijd.”

de Volkskrant: “Een dromerig, gevoelig lowbudgetdrama waarmee Margot Schaap een indrukwekkend visitekaartje heeft afgegeven. Knap is hoe in dit bescheiden drama simpele, alledaagse scènes complexe emoties en relaties worden blootgelegd.”

 Hier een interview met Michael Bloos op cultuursite Cleeft

Hier een interview met Margot Schaap op Radio 1

EEN DAG IN ‘T JAAR

Misha, Seb en Yvonne verlaten een Oud&Nieuw feest en beginnen een nachtelijke wandeling door Amsterdam zonder te weten waar ze naar op weg zijn. Verbonden door het verlies van hun broer, vriend en eerste liefde, vertragen ze de tijd: terwijl zij hun tocht als 24 uur ervaren, gaat in feite een heel jaar voorbij.

“Een dag in ’t jaar” is de eerste lange speelfilm van Margot Schaap, die eerder o.a. de films Lynn en Flarden van Thomas maakte, beide in het kader van One Night Stand, het talentontwikkelingstraject van de Publieke Omroep.

Margot Schaap verzuchtte in het najaar van 2012 dat ze graag weer eens een film zou willen maken zonder langs het hele systeem van subsidies, beleidsmakers en omroepen te hoeven gaan. De acteurs Michaël Bloos, Vera Ketelaars en Anne Gehring en schrijver Johan Sonnenschein begrepen haar wens maar al te goed en samen spraken ze af om in 2013 elke maand één dag samen te gaan filmen. Voor hun plezier en bijna geheel zonder financiering. Het resulteerde in de film “Een dag in ’t jaar”.

Terwijl de drie hoofdpersonages Seb (Michaël Bloos), Misha (Anne Gehring) en Yvonne (Vera Ketelaars) voor hun gevoel 24-uur lang door Amsterdam lopen, verstrijkt er in werkelijkheid een heel jaar: de seizoenen verstrijken langzaam in de achtergrond. Waar ze redelijk aan het begin van de film nog de laatste Koninginnedag meemaken, worden ze aan het eind van de film opgehouden door een kerstkoortje. Zo geeft deze spontane stadswandeling een beeld van zowel de stad Amsterdam als de tijd waar deze drie twintigers zich in bevinden.

11262481_823373311080498_1785931628838381923_n

11094218_1027864987241418_1286457435465110821_n

Producent: Hasse van Nunen/Een van de Jongens

Meer informatie: Master Filmacademie


Cast: Vera Ketelaars, Michaël Bloos, Anne Gehring


Geregisseerd door Margot Schaap


Script Door Johan Sonnenschein ism Margot Schaap


Gemaakt door Margot Schaap, Johan Sonnenschein, Vera Ketelaars, Michael Bloos, Anne Gehring, Casper Brink, Jaap Sijben en Hasse van Nunen

Featured image

Een Dag In t Jaar
Een Dag In t Jaar
——
%d bloggers liken dit:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star